DENKLİK BELGESİ

“Altınbaş Üniversitesi'ne başvurmadan önce, şartlarımızı sağlayıp sağlamadığınızı kontrol ediniz.”

DENKLİK BAŞVURUSU İÇİN GENEL BİLGİLENDİRME

 

Denklik Belgesi Nedir?

Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullar ile yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan belgelerin ülkemizde hangi sınıf, alan, dal veya bölüme eş değer olduğunun tespit edilme işlemine denklik denir.

Denklik belgesi, ülkenizden almış olduğunuz lise diplomanızın Türkiye’de verilen lise diplomalarına eşdeğer olduğunu onaylar.

 

Kimler Başvurabilir?

Yurt içinde milletlerarası ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki özel öğretim kurumları ve büyükelçiliklerce açılmış okullar ile yurt içi ve yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim görenler başvurabilir.

 

Denklik Belgemi Nasıl Alabilirim?

  • Kendi ülkenizden: Yerel Türk Konsolosluğu/Büyükelçiliği’nden alabilirsiniz.
  • Türkiye’den: Eğer bu belge, ülkenizdeki Türk Konsolosluğu tarafından verilmemişse, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'ndan almanız gerekmektedir. Türkiye’den başvuru yapabilmek için geçerli bir ikamet belgeniz olmalıdır.

Türkiye’den yapılacak denklik başvurularında, İstanbul’daki İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bu denklik belgesini almanıza yardımcı olacağız. Ancak, bu belgenin temin edilmesinin nihayetinde sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmamalısınız.

 

Online Başvuru Sistemi:

E-Denklik: Denklik başvuru işlemleri e-Denklik modülü üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilmesidir. Online başvuru https://edenklik.meb.gov.tr/ adresinden gerçekleştirilir.

Açılan sayfa üzerinden “Online başvuru” kısmına tıklayarak başvuru işleminizi başlatabilirsiniz. Başvurunuzu sisteme yüklerken “Başvuru için istenilen belgeler” sekmesini kontrol etmenizi öneririz:

 

DENKLİK RESMİ

 

“Online başvuru” sekmesini tıkladıktan sonra aşağıdaki ekran karşınıza çıkacaktır:

 

DENKLİK RESMİ1

Açılan sayfada, gerekli tüm alanları adım adım doldurmalı ve diğer aşamaları tamamlayarak onay sayfasına geçmelisiniz. Lütfen bu adımın bir ön başvuru olduğunu ve ön başvurunuz onaylanana kadar randevu tarihini seçemeyeceğinizi unutmayınız.

Başvuru ekranında tamamlanması gereken alanlar şunlardır:

  1. Kişi Bilgileri
  2. Belge Yükleme
  3. Denklik Merkezi Seçimi
  4. Onay Sayfası

Ön başvurunuzu tamamladıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’ndan başvurunuzun alındığına dair bir SMS mesajı alacaksınız. Ancak başvurunuzun sonucuna ilişkin herhangi bir bilgilendirme mesajı gönderilmediğini unutmayınız.

Ön başvuru durumunuzu öğrenmek için tekrar web siteyi ziyaret ederek “Başvuru Sorgulama” sekmesini seçiniz. Açılan sayfada T.C. kimlik numaranızı, isminizi ve soy isminizi girerek ön başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz:

Ekran Alıntısı (2)

Ön başvurunuz onaylanmışsa, randevu tarihi seçmek için sisteme dahil olabilir ve başvuru işlemini tamamlayabilirsiniz. Ancak ön başvurunuz onaylanmadıysa istenen eksik belgeleri yeniden sisteme yükleyerek, onay alıncaya kadar süreci devam ettirmeniz gerekmektedir.

 

Başvuru İçin Gerekli Belgeler:

  1. Denklik Başvuru Formu (https://edenklik.meb.gov.tr sitesinden indirilebilir)
  2. Pasaport (ilk sayfa ve Türkiye’ye giriş çıkış tarihli sayfalar)
  3. Geçerli İkamet İzni
  4. Orijinal Lise Diploması* (verildiği ülkenin Dışişleri Bakanlığı veya Türkiye’deki konsolosluğu tarafından mühürlü veya apostilli olmalı)
  5. Son 3 eğitim yılına ait orijinal lise transkriptleri*

*Türkçe, İngilizce veya Arapça haricinde dillerde olan belgeler Türkiye’de bulunan noterler veya Türk konsolosluğu tarafından Türkçe tercüme edilmiş olmalıdır.

 

ÖNEMLİ! Başvuru için gerekli evraklar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından başvuru sürecinde ek evrak istenebilir.

 

İpuçları:

  • Randevu saatinde başvuruda bulunduğunuz merkezde olmanız gerekmektedir. Lütfen geç kalmamaya ve orijinal belgeleri yanınızda götürmeye özen gösteriniz.
  • Online başvuru ekranında e-devlet girişi zorunlu yazısı ile karşılaşabilirsiniz. E-devlet hesabınız var ise bu sekmeye tıklayarak entegre edebilir ve başvuruya devam edebilirsiniz. E-devlet hesabınız yoksa bu sekmeye tıklayıp tekrar sayfaya geri dönünüz. Bazı tarayıcılarda bu işlem başarılı olmayabilir.
  • Randevuda belgeleriniz onaylanmış ve denklik için uygun görülmüşse yaklaşık 1 hafta sonra aynı “Başvuru Sorgulama” sekmesinden “Randevu sorgulama” alanını seçerek denklik belgenizi indirebilir veya başvuruda bulunduğunuz merkezi ziyaret ederek belgenizi alabilirsiniz.

 

Özel durum kapsamında başvuruda bulunacak kişilerden istenen belgeler:

  1. Savaş, afet ve/veya sığınma nedeniyle belgelerini ibraz edemeyenler,
  2. “Uluslararası Koruma Statüsü Sahibi Kimlik Belgesi” veya “Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi” sahibi olanlar,
  3. Mahkeme kararıyla eğitim tedbiri kararı alınan kişilerin öğrenim belgeleri yok ise sadece bahse konu belgelerini yüklemeleri yeterlidir.

Bunlara ek olarak aşağıda yer alan durumlar mevcut ise bunların da göz önüne alınarak eklenmesi;

  1. 18 yaşından küçükler için anne/babasının kimlik/pasaportu,
  2. 18 yaşından küçük olup da üniversiteye kayıt yaptıracaklar için veli muvafakatnamesinin aslı ve onaylı tercümesi(gerek varsa), üniversite ön kayıt belgesi/öğrenci belgesi,
  3. Anne/babası ayrı olanlar için öğrenci velayetinin başvuru sahibinde olduğuna dair velayetnamenin aslının ve onaylı tercümesi,
  4. Evlenme, boşanma vb. nedenlerle öğrenim belgesi ile kimlik/pasaporttaki soyadında değişiklik var ise evlilik cüzdanının ve/veya nüfus kayıt örneğinin veya isim denklik belgesinin yüklenmesi gerekmektedir.

 

Rotasyon ve personel değişiminden dolayı yeni açılan denklik merkezlerinde randevu planlamasıyla ilgili bazı aksaklıklar yaşanabilmekte ve bu sebeple tarih ve saatler gözükmemektedir. Bu durumda herhangi bir kısıtlama olmadan istediğiniz başka bir denklik merkezinden randevu alabilirsiniz.

Recent Posts

Whatsapp