Sağlık Sigortası

                                            download

 

Sağlık Sigortası

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu altında Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında olmayan uluslararası öğrenciler, yatan hasta/ayakta tedavi ve sağlık masraflarını kapsayacak bir özel sağlık sigortasına sahip olmalıdırlar. Bu, İkâmet İzni’ne başvurmak için uluslararası öğrencilerin, Türkiye'de bir sağlık sigortası satın almaları veya bir sosyal güvenlik sözleşmesi muafiyet belgesi sunmaları gerektiği anlamına gelir. Lütfen İkâmet İzni ile ilgili bilgi için tıklayınız.

Eğer yukarıdaki ülkelerden birinin vatandaşı iseniz, ülkenizdeki sosyal güvenlik yetkililerinden sosyal güvenlik sözleşmesi muafiyet belgesi (ya da yukarıda belirtilen anlaşmalar kapsamında olduğunu kanıtlayan bir sigorta belgesi) almanız gerekmektedir.

Özel sağlık sigortasına ihtiyacı olanlar için, asgari sigorta şartları aşağıdaki gibidir;

 

 

Anlaşmalı Kurumlar

Anlaşmalı Kurumlar

Anlaşmalı Olmayan Kurumlar

Anlaşmalı Olmayan Kurumlar

Sigorta

Sigorta Sınırı

Katkı

Sigorta Sınırı

Katkı

Yatan Hasta Tedavisi

Sınırsız

Yok

20,000 TL

20%

Ayakta Tedavi

2000 TL

40%

2000 TL

40%

 

Bu tarz bir sigorta poliçesini, Türkiye’de çeşitli sigorta şirketleri aracılığıyla elde edebilirsiniz. Üniversitenin birlikte çalıştığı şirketten sigorta almayı tercih ederseniz, oryantasyon haftasında sağlık sigortası yaptırmanız için yardım sağlanacaktır. Asgari kapsamda bir sigorta bir  poliçesi için, bahsi geçen şirketin öğrencilerimiz için sunmuş olduğu özel fiyatlar aşağıdaki gibidir;

6-17 yaşları arası: yıllık 200 TL

18-26 yaşları arası: yıllık 165 TL

27-35 yaşları arası: yıllık 200 TL

36-40 yaşları arası: yıllık 240 TL

41-50 yaşları arası: yıllık 320 TL

 

Sağlık sigortası edinebilmek için, Türkiye’de bir vergi numarasına sahip olmanız gerektiğini lütfen unutmayın. Vergi numarasını Türkiye’deki herhangi bir vergi dairesinden edinebilirsiniz. Üniversiteye en yakın vergi dairesi Güneşli vergi dairesidir (Şirinevler Mahallesi Barbaros Caddesi Bahçelievler Maliye Kompleksi No:3 Bahçelievler). Uluslararası Ofisimiz, öğrencilere vergi numarası edinmeleri konusunda oryantasyon haftası boyunca yardım sağlayacaktır.

Kendi sağlık sigortanızı kendi ülkenizden getiriyor veya kendinizin/kurumunuzun Türkiye dışından satın aldığı bir sigorta poliçeniz varsa, sigorta kapsamının yeterli olduğunu Türkçe olarak yazılı şekilde belirtmeniz gerekmektedir. Bu belge İkâmet İzni başvurunuz için gereklidir. Şu anda bu belgeyi edinmeniz için tek bir yol bulunmakta:

Sigorta şirketinizin Türkiye'de faaliyet gösteren yerel bir şubesi / acentesi varsa, size Türkçe onay mektubu sağlayabilir. Lütfen, Türkiye’ye gelmeden bunun sizin için geçerli olup olmadığını kontrol edin. Onay aşağıdaki ifadeyi içermelidir:

"İşbu poliçe 6/6/2014 tarih ve 9 sayılı İkamet İzni Taleplerinde Yaptırılacak Özel Sağlık Sigortalarına İlişkin Genelge'de belirlenen asgari teminat yapısını kapsamaktadır."

Bu belge temel olarak, sigorta poliçenizin, Türkiye'de oturma izni alma yetkisinin asgari şartlarına uygun olduğunu belirtir. İkâmet İzni’ni aldıktan sonra, Genel Sağlık Sigortası’na (GSS) da kayıt yaptırabilirsiniz. GSS kapsamına giren öğrenciler, primlerini ödemeye devam ettikçe, yabancı kimlik numaraları ile devlet ve anlaşmalı özel hastanelere başvurabilirler.

GSS kapsamında olmanız ve ilaçlar için hasta payının % 20 olması halinde devlet ve sözleşmeli hastanelerde ödeme yapmanız gerekmez. Bu sebeple, size kendinizi GSS kapsamına aldırmanızı tavsiye ediyoruz.

GSS’ ye kaydolmak için uluslararası öğrencilerin, Yabancı Ulusal Numaralarını aldıktan sonra 3 ay içinde, ikamet ettikleri bölgenin Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine başvurmaları gerekmektedir. Öğrenciler bir Sosyal Güvenlik Kurumunda kayıt olduktan ve GSS primini bankaya yatırdıktan sonra sigortalanırlar. Öğrenciler, eğitimleri devam ettiği sürece yıllık asgari miktar olarak belirlenen bu primi ödemek zorundadır. Bu yıllık ücret 500 TL civarındadır. Her yıl Ocak ayından sonra prim tutarında artış olmaktadır. Öğrenciler ödemelerinin farkında olmakla ve ödemelerini yapmakla yükümlüdürler. Prim, Yabancı Uyruklu Kimlik Numarasını belirtilerek Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'ndaki ilgili hesaplara yatırılabilir.

Başvuru için 3 aylık yasal süre içinde GSS’ ye başvuru yapmayan öğrencilerin bu haktan sonradan yararlanamayabileceğini lütfen unutmayın. Bu nedenle, öğrencilere bu prosedürü göz ardı etmemeleri şiddetle tavsiye edilir.

Recent Posts

Whatsapp